Interpersoonlijke mindfulnesstraining

Alle werkelijke leven is ontmoeting

Martin Buber

 Wat is interpersoonlijke mindfulness

Interpersoonlijke mindfulness houdt in dat we  mindful – met milde, open aandacht – aanwezig zijn in relaties met andere mensen.

In de basis-mindfulnesstraining  oefenen we individueel om een houding van vriendelijke, open aandacht te ontwikkelen en automatische reactiepatronen in ons denken en gedrag te herkennen. Zelfs als we zo’n aandachtige houding in zekere mate ontwikkeld hebben blijkt het nog een hele uitdaging om deze ook vol te houden in het contact en de communicatie met andere mensen. In de dynamiek van het dagelijks leven kunnen we gemakkelijk terechtkomen in automatische reactiepatronen en blijkt het vaak moeilijk om met open aandacht aanwezig te blijven in het contact.

Wat houdt de interpersoonlijke mindfulnesstraining in

De interpersoonlijke mindfulnesstraining is gericht op het ontwikkelen van mindfulness juist in het interpersoonlijk contact en commmunicatie. Hierdoor kan de overgang naar het dagelijks leven makkelijker gemaakt worden.
In de interpersoonlijke mindfulnesstraining worden oefeningen uit de mindfulnesstraining gecombineerd met elementen uit de Insight Dialogue, dit is Inzichtmeditatie in Dialoog. De training bestaat uit individuele oefeningen, zoals zitmeditatie, maar vooral uit dialogen in twee- of drietallen. De dialogen worden ondersteund door richtlijnen: Pauzeren (mindfulness), Ontspannen, Openen, Afstemmen op het opkomen, Aandachtig luisteren en de Waarheid spreken, dit wil zeggen, wat op dit moment voor jou als waar voelt. Met behulp van deze richtlijnen kunnen we uit onze gewoontepatronen in het contact met anderen stappen en nieuwe ervaringen opdoen. Bovendien worden levensthema’s aangereikt, zoals, ouder worden, omgaan met verandering, je rollen in je familie- en vriendenkring en in de samenleving, waarover in de dialogen gezamenlijk gemediteerd en gereflecteerd wordt. Dit kan tot nieuwe inzichten leiden.

Mogelijke effecten van de training zijn:
-toegenomen gewaar zijn in interacties met een ander
-herkenning van emotionele en psychologische patronen in reactiviteit
-toegenomen relationeel vertrouwen en ontspanning in het contact met een ander
-diepere intimiteit en verbinding met de ander
-toegenomen empathie en compassie, zowel voor jezelf als voor anderen.

De interpersoonlijke mindfulnesstraining in een vervolg op en verdieping van de mindfulnesstraining.
Deze training is bedoeld voor mensen die al een mindfulnesstraining  en/of compassietraining gevolgd hebben en hun mindfulness- en compassiebeoefening willen uitbreiden naar de communicatie met anderen.

De Interpersoonlijke Mindfulnesstraining komt voort uit de Insight Dialogue ontwikkeld door Gregory Kramer en zijn collega’s. In het filmpje hieronder vertelt Gregory Kramer hierover.