Mindfulnesstraining

Je gaat misschien ontdekken dat je door het cultiveren van mindfulness
je leven teruggeeft aan jezelf’.

Jon Kabat-Zinn

Ook al geef ik vanaf 2023 geen mindfulnesstrainingen meer, toch wil ik op deze pagina vertellen wat mindfulness inhoudt. Mindfulness vormt namelijk de basis voor zelfcompassie.

Wat is Mindfulness?

Mindfulness houdt in bewuste, open aandacht voor al je ervaringen, zonder oordeel. Mindfulness heeft de kwaliteit van vriendelijkheid in zich. Mindful leven is: leven in dit moment, het enige moment dat we hebben.

De Mindfulnesstraining (mindfulness Based Stress Reduction)is oorspronkelijk ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. Later zijn aan deze training elementen toegevoegd uit de cognitieve gedragstherapie (Mindfulness Based Cognitieve Therapy). Er zijn in de loop van de tijd ook steeds meer ‘mengvormen’ ontstaan en MBI’s, Mindfulness Based Interventions, aangepast aan verschillende doelgroepen.

In de mindfulnesstraining  wordt geoefend om met een houding van vriendelijke open aandacht waar te nemen wat er, van moment tot moment, in ons omgaat en automatische patronen in ons denken en gedrag te herkennen.  Deze patronen kunnen een negatief effect op ons hebben, zonder dat we ons hiervan bewust zijn. Dit kan leiden tot allerlei klachten zoals, overmatig piekeren, (chronische) stressklachten, en minder kunnen genieten.

In deze training leer je om je bewust te worden van automatische patronen. Er wordt gewerkt aan het vergroten van de vaardigheid om met vriendelijke, open aandacht in het hier-en-nu te blijven,  in prettige en moeilijke momenten. Je krijgt verschillende oefeningen aangereikt, zodat je kunt ervaren welke bij je passen. Het is van belang hiermee ook thuis te oefenen. Dit doe je met behulp van de werkmap en downloads van begeleide oefeningen.

Mindfulness in de Mindful Zelfcompassietraining

Een houding van mindfulness, vriendelijke open aandacht voor al je ervaringen, is noodzakelijk om je bewust te worden van ongemak en lijden in jezelf. Vaak worden we zo in beslag genomen door de stress van het dagelijks leven, dat we voorbijlopen aan hoe het echt met ons is, aan wat we van binnen ervaren. Soms gebeurt dit pas als we vastlopen of allerlei klachten ontwikkelen.
In de zelfcompassietraining is mindfulness daarom een steeds terugkerend thema, impliciet of expliciet. Pas als we ons bewust zijn van ongemak, lijden, lastige ervaringen, en ons hiervoor open stellen, kunnen we hier compassievol een antwoord op geven.

Hieronder laat ik Jon Kabat Zinn, de grondlegger van de mindfulnesstraining, aan het woord.