Mindfulnesstraining

Je gaat misschien ontdekken dat je door het cultiveren van mindfulness
je leven teruggeeft aan jezelf’.

Jon Kabat-Zinn

Wat is Mindfulness?

Mindfulness houdt in bewuste, open aandacht voor al je ervaringen, zonder oordeel. Mindfulness heeft de kwaliteit van vriendelijkheid in zich. Mindful leven is: leven in dit moment, het enige moment dat we hebben.

Wat houdt de mindfulnesstraining in?

De Mindfulnesstraining (mindfulness Based Stress Reduction)is oorspronkelijk ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. Later zijn aan deze training elementen toegevoegd uit de cognitieve gedragstherapie (Mindfulness Based Cognitieve Therapy). Er zijn in de loop van de tijd ook steeds meer ‘mengvormen’ ontstaan. In de Mindfulnesstraining zoals ik deze geef heb ik elementen van beide trainingen opgenomen.

In de mindfulnesstraining  oefenen we om met een houding van vriendelijke open aandacht waar te nemen wat er, van moment tot moment, in ons omgaat en automatische patronen in ons denken en gedrag te herkennen.  Deze patronen kunnen een negatief effect op ons hebben, zonder dat we ons hiervan bewust zijn. Dit kan leiden tot allerlei klachten zoals, overmatig piekeren, (chronische) stressklachten, en minder kunnen genieten.

In deze training leer je om je bewust te worden van automatische patronen. We werken aan het vergroten van de vaardigheid om met vriendelijke, open aandacht in het hier-en-nu te blijven,  in prettige en moeilijke momenten. Er worden verschillende oefeningen aangereikt, zodat je kunt ervaren welke bij je passen. Het is van belang hiermee ook thuis te oefenen. Dit doe je met behulp van de werkmap en downloads van begeleide oefeningen.

Ervaringen van deelnemers:

‘Ik heb het als waardevol ervaren dat ik tijd en ruimte voor mezelf mag hebben, daarbij zonder oordeel alles mag laten zijn wat ik ervaar.’

‘ Niets ingewikkelds, hoogdravend of zweverig.’

Praktische informatie over de Mindfulnesstraining

Groepstrainingen

Twee maal per jaar, in februari/maart en in september/oktober start ik met nieuwe groepstrainingen.

Een mindfulnesstraining bestaat uit 8, meestal wekelijkse, bijeenkomsten van 2,5 uur en een stiltemiddag in een weekend.

Individuele training

Wanneer je niet in de gelegenheid bent om deel te nemen aan een groepstraining bestaat de mogelijkheid om een individuele mindfulnesstraining te volgen. Deze bestaat uit 8 individuele sessies van 1,5 uur.

Lees verder over tarieven

Hieronder laat ik Jon Kabat Zinn, de grondlegger van de mindfulnesstraining, aan het woord.