Chi Neng Qigong

‘Respect is het besef dat alles in het universum één is.
Dag en nacht, groei en verval, harmonie en chaos: alles heeft bestaansrecht’
– Patricia van Walstijn

Sinds een paar jaar houd ik mij intensief bezig met Chi(Zhi) Neng Qigong. Voor mij sluit deze meditatieve vorm van bewegen naadloos aan op mijn meditatie-en yoga-ervaring.

Wat is Chi Neng Qigong?

Chi Neng Qigong is een Chinese bewegingsleer, ook wel beschouwd als meditatie in beweging. Het is een medische vorm van Qigong. Inzichten uit het Daoisme, Boeddhisme en Confucianisme, de traditionele Chinese geneeskunst, de krijgskunsten, gecombineerd met moderne medische inzichten vormen de basis van Chi Neng Qigong.

Dr. Pang Ming – Taijiquan grootmeester en opgeleid en afgestudeerd in zowel de Chinese Traditionele Geneeskunde als de Westerse geneeskunde- heeft deze unieke bewegingsleer in de jaren 70 ontwikkeld en haar invloed op de gezondheid in meerjarige studies uitgebreid onderzocht.

De effecten van Chi Neng Qigong zijn: een ontspannen en krachtig lichaam, een kalme geest, vitaal en energiek in het leven staan. Deze Chinese gezondheidsoefeningen kunnen door iedereen aangeleerd en beoefend worden. Jong of oud, gezond of ziek: iedereen kan Chi Neng Qigong beoefenen. Chi Neng Qigong stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Achterliggende filosofie

Chi Neng Qigong gaat uit van het principe van Qi, levensenergie. Alles in het universum, zichtbaar of onzichtbaar is een manifestatie van Qi.

In ons lichaam stroomt de Qi door energiebanen, de meridianen. Door het beoefenen van Chi Neng Qigong stimuleren we de energiestroom in ons lichaam. De zachte bewegingen in combinatie met een geconcentreerde geest zorgen ervoor dat de Qi vrij door het lichaam kan stromen en eventuele blokkades worden opgeheven of beter nog: worden voorkomen.

Bij Chi Neng Qigong werken we met een Qiveld. We bouwen heel bewust een energieveld op om ons  te voeden met de universele Qi.

Vanuit het principe ‘Qi volgt aandacht’ kunnen we met onze gefocuste aandacht de Qi-stroom in ons lichaam beïnvloeden. Met Chi Neng Qigong word je je bewust van de wisselwerking tussen lichaam en geest.

Praktische informatie

Bij voldoende belangstelling bied ik Chi Neng Qigong lessen aan, waarin de oefeningen geleidelijk aangeleerd en ervaren kunnen worden. Zie bij Agenda en Tarieven op deze website.