Ervaringen van deelnemers aan de Zelfcompassietraining

Wim:
Vanaf het eerste moment heb ik me welkom en thuis gevoeld bij Marijke. Zij schept een warme atmosfeer waarin zij door haar toewijding en ervaring de magie van zelfcompassie met de deelnemers deelt. Er is ruimte voor eigen invulling, niets moet en zij inspireert deelnemers met prachtige, toepasselijke gedichten. De opbouw van de cursus is gestructureerd en de oefeningen zijn gericht op de praktijk.

Voor mij was het bijzonder om te leren dat ik altijd in staat ben momenten van innerlijke rust te scheppen. Bewust worden van wat er hier en nu in mijn geest en lichaam gebeurt, is een wezenlijk middel om gevoelens te (h)erkennen. Daardoor heb ik geleerd dat ik liefde aan mezelf kan geven, zelfs in situaties die ik als een mislukking beschouwde. Ik leer ook om moeilijke situaties met compassie te hanteren. Dit alles leidt tot innerlijke rust en vrede. Ik wil nog veel oefenen en doe dat vanuit een stevige basis.

Jessie:
Voor mij was het een heel waardevolle training. De zelf-compassie zinnetjes vond ik in het begin wat abstract en ik had er moeite mee om te vertrouwen op de werking ervan. Maar door jouw liefdevolle vriendelijkheid en veel meditaties later, sijpelde er langzaam meer compassie naar mezelf en anderen door.

Wat ik fijn aan jouw begeleiding vond was de betrokkenheid naar ons zonder een oordeel te hebben.
Wat mij geholpen heeft was de opmerking dat we “trage leerlingen” mochten zijn. Een verademing voor mij als perfectioniste!
De oefening van de moeilijke emoties is voor mij heel waardevol geweest en zal ik hopelijk vaak doen. Vooral het accepteren en verzachten en toelaten van de moeilijke emoties. En de laatste sessie over Vergeving is een geschenk naar jezelf en niet naar de ander.

Eigenlijk vond ik de hele training zeer de moeite waard en heb ik veel geleerd van jou en de andere deelnemers.

Felice:
Ik heb de compassietraining bij Marijke als zeer prettig ervaren en zag altijd naar de bijeenkomsten uit. Marijke is zelf zeer compassievol, werkt hierin aanstekelijk in hoe wij onszelf ook meer liefdevol kunnen benaderen. Voor mij is compassie een mindset die soms beter, soms minder lukt. Deze training voelt als een zaadje dat geplant is wat verder uit kan groeien tot een steeds meer vanzelfsprekende gezonde zelf-liefde.

Betty:
Heerlijk dat dit een training voor mezelf was. Aandacht en liefde voor mezelf dat is wel een thema waar ik de komende tijd mee wil blijven oefenen. De vele mooie meditaties en oefeningen zorgen ervoor dat ik door de dag heen ook informeel de oefeningen kan doen, gewoon tijdens het wandelen met de hond, op de fiets, in de trein etc. De metta-zinnen gebruik ik vaak en deze zorgen er niet alleen voor dat ik mezelf zomaar “iets moois” toewens, maar ook dat ik minder oordeel/pieker want dat vervang ik door de zinnen, heel prettig.
Ik vond dat je de training heel zorgvuldig gaf. Met heel veel rust en kalmte begeleidde je de oefeningen en gaf daar ook duidelijke uitleg over. Er werd niet uitgeweid of lang bij  iets stilgestaan, het was een vol programma. Dit vond ik ook wel eens jammer, want zeker de bijeenkomst over emoties had voor mij langer mogen duren. Ook fijn dat er wel uitgewisseld werd en ook niet te veel ( het is cursus geen therapie). De map staat volop mooie oefeningen en ook de geluidsmeditaties die je opgestuurd hebt vind ik heel prettig. Het nodigt uit om afwisselend te kunnen oefenen.’

Annie:
‘De zelfcompassie-training bij Marijke was een grote ontdekking van mijzelf.
Op liefdevolle wijze heeft zij mij, door middel van oefeningen, meditaties, gedichten en gezamenlijke overdenkingen, inzicht gegeven in de gevoelens die woeden in mijn lijf zij heeft daarmee de sleutel aangereikt tot het proces van heling, acceptatie of verwerking.
De liefdevolle zinnen en meditatie-oefeningen die we leerden gebruiken, geven zoveel rust, inzicht en ruimte dat het altijd weer voelt als thuiskomen.’

Marjan:
(Ik)ben vooral blij met deze verrijking van mijn leven! Ook al ben ik een langzame leerling, het heeft me veel inzicht gegeven hoe het werkt. Ook handvatten gekregen die makkelijk in te bouwen zijn. Ik vind (zelf)compassie echt meerwaarde hebben boven mindfulness. Wat een fijne groep hebben we! Mooi om te zien hoe we elkaar respecteren en open en eerlijk met elkaar omgaan. Bijzonder hoe snel we vertrouwd zijn met elkaar. Herkenbare verhalen gehoord; mooie ervaringen en verdrietige.
Ik ben onder de indruk van jouw wijsheid en je manier van ’trainen’.

Henk: (Mindfulness en Compassietraining)
(Vooral waardevol was) Het feit dat je de training samen beleeft met anderen, die allemaal hun eigen persoonlijke redenen hebben om aan mindfulness of zelfcompassie te doen. Tussendoor ervaringen uitwisselen over de oefeningen en de emoties die daarbij een rol spelen, waarbij je overigens zelf bepaalt in hoeverre je daar behoefte aan hebt, vond ik erg waardevol.

(Wat heeft de training jou gebracht, wat neem je hieruit mee voor je verdere leven?)
Het prettige besef dat ik, in de hectiek en drukte van het alledaagse leven, zelf invloed kan uitoefenen op mijn gemoedstoestand door alleen maar aandacht te schenken aan wat er is en wat ik voel.(mindfulness training)

Ik heb jouw begeleiding als warm, betrokken en deskundig ervaren. Je weet een groepssfeer te creeren waarin rust heerst, en waarin het veilig is om persoonlijke gevoelens en emoties met anderen te delen, of om dat juist niet te doen als je daar geen behoefte aan hebt.’

Monica:
Compassietraining: Deze training heeft me vooral laten inzien dat ik minder streng naar mezelf mag zijn en dat ik goed voor mezelf mag zorgen. Het lukt me beter om naar mijn gevoel te luisteren. Overdag probeer ik regelmatig even stil te staan en de vraag te stellen: ‘hoe gaat het met mij?’ en ‘voelt het allemaal nog goed?
Bij beide trainingen heb ik de begeleiding als zeer prettig ervaren. Er werd op een rustgevende manier training gegeven. Er was genoeg ruimte voor het delen van ervaringen en als je er een keer geen behoefte aan had, was dat ook goed.

Monique:
Ik vond het een verdiepende nieuwe ontdekkingsreis onder een vriendelijke en bemoedigende leiding.
Ik neem mee dat de criticus er mag zijn en dat ik niet altijd naar hem hoef te luisteren. Hoe waardevolle informatie mijn lieve hart mij kan geven. En hoe fijn het voor mij en de ander is als ik lief ben voor mijzelf.

Mirjam:
De training is al weer even geleden en ik merk dat ik nu pas veel vanuit de training gebruik in mijn dagelijks leven. Het borrelt allemaal weer omhoog en ik ben er consequent in omdat ik merk dat de dingen die ik gebruik me ook daadwerkelijk helpen.
Het contact met mijn intuïtie is versterkt. De compassie voor mijzelf en anderen is toegenomen. Afhankelijk van wat er speelt pas ik dan weer eens het een en dan weer eens het ander toe. Het zijn tools die me steunen. Alsof je je leven elke dag tegemoet gaat met een maatje.

Y.N.S:
Ik kan zelf profiteren van mijn eigen wijsheid en compassie. Ik kan mezelf behandelen zoals ik anderen behandel, luisterend, geduldig, liefdevol, niet oordelend, respectvolle nieuwsgierigheid.

Saskia:
Ik denk dat deze zelfcompassie essentiëel is om gelukkiger in het leven te staan. Dit blijft een levenslang proces, maar hier krijg je wel de handvaten.

Gedicht van Saskia:
Het is een kwestie van loslaten’ zegt ze met een veelbetekenende blik.
Ja…zeg ik aarzelend.
Dat is vast waar, denk ik.
Daarmee is de kwestie afgehandeld,
en er valt een zware eenzaamheid over mij heen.

Dan komt de liefdevolle, vriendelijke, innerlijke stem
die mij zegt: Loslaten? Je mag het verwelkomen, omarmen en compassie geven.
De zware eenzaamheid trekt weer een beetje weg.

Vanaf vandaag ben ik een beetje liever voor mezelf.

S.V.:
Het heeft me een verdieping gebracht en aangespoord om nog beter voor mezelf te zorgen, zodat ik dit ook voor anderen kan doen.

Jeanette:
Ik heb me nooit gerealiseerd dat je jezelf dingen kan geven die ik dacht van anderen te moeten krijgen of anders te moeten missen.

Bas:
(Heb je in de training iets geleerd dat voor jou van blijvende waarde is?)
Ja, bij ‘lastige’ situaties eerst ruimte maken voor mijn eigen gevoelens en ervaringen.

Noor:
Wat een goede training. Soms confronterend, maar altijd met de focus: wat heb ik op dit moment nodig? Kundige begeleiding, zonder dat het therapie wordt/is. Een cadeau aan mezelf.

Nadine:
Fijne open sfeer. Alles mag er zijn, niks is gek.

Marije:
Door de training leef ik nu meer vanuit mijn hart en niet meer meer alleen vanuit mijn hoofd. Ik voelde me een soort van geheeld.

Maria:
Een heel fijne cursus die mij geleerd heeft hoe diep het gebrek aan zelfcompassie (bij mij) geworteld is. Ik had er al veel stappen in gemaakt, deze cursus heeft mij nog meer inzicht gebracht.

Jessie:
Mindfulness en compassie leren voelen maken mij ook dankbaar voor elke dag, ondanks narigheid en pijn. Mezelf leren waarderen met liefdevolle vriendelijkheid.

Anita:
Ik was nieuwsgierig naar compassie training, was onbekend voor mij, ik heb het vanaf het eerste moment als heel fijn ervaren, de rust die er heerste, fijne groep en vooral fijn om met compassie voor mezelf bezig te zijn, oefeningen gedaan waar je thuis wat aan hebt, ook een mooi en leerzaam boek erbij gekregen. Bedankt Marijke en de fijne mensen die er bij waren.

Maria:
De cursus mindful zelfcompassie heeft me geholpen mijn innerlijke onrust beter te
leren verdragen. Ik leerde mijn gevoelens te observeren en met meer mildheid naar
mijn negatieve gedachten en bijbehorende gevoelens te kijken.

Y.N.S.
Het is mijn bedoeling om zelfcompassie te blijven oefenen. Ik kies ervoor om mezelf te behandelen zoals ik anderen zou behandelen, liefdevol, iemand die fouten maakt, niet perfect is, sterke en zwakke kanten heeft, soms wint en soms verliest, gevoelig, veerkrachtig, volledig en verbonden en profiterend van mijn eigen wijsheid en compassie.

Bas:
(Wat heb je geleerd dat voor jou van blijvende waarde is ) Bij lastige situaties eerst ruimte maken voor mijn eigen gevoelens en ervaringen.

Jeanette:
Ik heb me nooit gerealiseerd dat je jezelf dingen kan geven die ik dacht van anderen te moeten krijgen, of anders te moeten missen.

S.V.
Het heeft me een verdieping gebracht en aangespoord nog beter voor mezelf te zorgen, zodat ik dit ook voor anderen kan doen.

Saskia:
‘Het is een kwestie van loslaten, zegt ze met een verbeten blik.
Ja…zeg ik aarzelend.
Dat is vast waar, denk ik.
daarmee is de kwestie afgehandeld
en er valt een zware eenzaamheid over mij heen.

Dan komt de liefdevolle, vriendelijke innerlijke stem,
die mij zegt: Loslaten?
Je mag het verwelkomen, omarmen en compassie geven.
De zware eenzaamheid trekt weer en beetje weg.

Vanaf vandaag ben ik een beetje liever voor mezelf.’

Suzanne:
Ik heb de zelfcompassietraining als zeer waardevol ervaren. Ik ben me meer dan ooit bewust van de momenten dat ik lijd waardoor ik mezelf liefdevol kan toespreken en kan voelen wat ik nodig heb. Doordat ik nu echt ruimte maak voor mijn emotie en het doorleef, kom ik er sneller uit. Daarnaast voel ik veel meer liefde voor mijzelf. Ik voel dat ik het waard ben om i.p.v. streng liefdevol tegen mijzelf te zijn.

WH:
In tijd van verdriet en rouw, heeft deze training mij geholpen mezelf troost te bieden. Waardoor ik me rustiger en beter ging voelen.