Over mij

 

“Ik adem in en kom tot rust.                                           
 Ik adem uit en glimlach.
Aangekomen in het nu,
wordt dit moment een wonder.”
 

        – Thich Nhat Hanh –

 

Deze vier regels van Thich Nhat Hanh zijn mijn ‘lijfspreuk’ geworden omdat dit voor mij de kern van mindfulness weergeeft: Stilstaan, tot rust komen, de adem gebruiken als ‘anker’ om aan te komen in het huidige moment en met milde, open aandacht de wonderen van het leven ontdekken. Dit is in de loop van de tijd steeds meer de rode draad in mijn leven geworden.

Hulpverlening
Ruim 40 jaar ben ik werkzaam geweest in de Geestelijke Gezondheidszorg, als klinisch pedagoog, klinisch psycholoog, psychotherapeut en supervisor. In de loop der jaren ervoer ik als hulpverlener steeds meer dat milde, open aandacht, het zonder oordeel luisteren naar de verhalen van mijn cliënten over hun leven en de problemen die zij daarin ondervonden, een essentiële factor was in het herstelproces. Mindfulness en compassie vormden de kern van mijn therapeutisch werk.

Yoga
Op  mijn 19e  ben ik in contact gekomen met yoga en meditatie. Sindsdien is dit een niet meer weg te denken deel van mijn leven. Wat mij hierin vooral boeit is dat de verbinding tussen lichaam en geest, en de verbinding tussen het individu en het grotere geheel centraal staan. Ik  beoefende verschillende vormen van yoga en meditatie (en doe dit nog steeds) en volgde een opleiding tot yogadocent bij de Stichting Yoga en Vedanta. Yoga is voor mij mindfulness-in-beweging. De bewegingen en houdingen in de yoga bieden  veel mogelijkheden om opmerkzaamheid te oefenen, met vriendelijkheid, zonder streven en zonder oordelen, en ook met compassie bij ongemak in het lichaam.
Omdat er op dit gebied nog zoveel te leren en te ontdekken valt heb ik een opleiding Chi Neng Qigong gevolgd. Dit is een Chinese bewegingsleer ofwel, ‘meditatie in beweging’. Als ik Chi Neng Qigong doe, ervaar ik hoe krachtig de levensenergie door me heen stroomt en hoe ik in verbinding ben met alles om me heen. Inmiddels ben ik instructeur Level 1.
Daarnaast ben ik mij opnieuw actief in yoga gaan verdiepen: de Dru yoga. Ik volgde de opleiding en ben nu ook Dru Yoga teacher. Deze vorm van yoga spreekt mij onder meer aan vanwege de ‘zachte’ maar ook krachtige bewegingen, de dynamische reeksen gericht op het opheffen van energieblokkades en de aandacht voor de hartenergie. Ik vind het ook  inspirerend om me weer te verdiepen in de achtergronden van yoga en de yogafilosofie.

Mindfulness- en MIndful Zelfompassietrainingen
Toen de mindfulnesstraining vanuit Amerika naar Nederland overgebracht werd, had ik het gevoel dat deze training aansloot op waar ik al lange tijd mee bezig was: oefenen in met aandacht leven. Ik volgde opleidingen tot mindfulnesstrainer en, als  vervolg hierop ook tot compassietrainer. De mindful zelfcompassietraining, die gericht is op het oefenen van mindfulness en mildheid in contact met pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen, vind ik een prachtig vervolg op de mindfulnesstraining of op een eerder gevolgde coaching of psychotherapie. 

Een steen in het water
Het geven van Mindfulness- en Compassietrainingen was en is een van mijn passies. Ik hoop op deze manier een bijdrage te leveren aan de verspreiding van mindfulness, liefdevolle vriendelijkheid en compassie, waar wij en de hele wereld zo’n grote behoefte aan hebben. Het is voor mij zoals een steen die je in het water gooit en die steeds wijdere kringen kan veroorzaken.

I alone cannot change the world but I can cast a stone across the waters to create many ripples.”
– Mother Theresa-

Inmiddels ben ik gestopt met mijn psychotherapie- en supervisiepraktijk en  ook met het geven van mindfulness- en (zelf)compassietrainingen, zowel groepsgewijs als individueel. Ik wil nog wel stilte- en oefenmiddagen aanbieden, Chi Neng Qigonglessen en Workshops waarin ik Mindfulness, Dru Yoga en Ch Neng Qiging combineer.

Meditatie
In 2009 kwam ik voor het eerst in contact met Thich Nhat Hanh, een uit Vietnam afkomstige zenleraar, die zich, nadat hij uit Vietnam verbannen werd vanwege zijn vredesactivisme, in Zuid Frankrijk vestigde. De kloostergemeenschap die hij stichtte, Plum Village, is inmiddels over de hele wereld bekend. In 2011 nam ik voor het eerst deel aan een retraite en daarna volgden er nog vele, zowel in Plum Village als in het EIAB, een kloostergemeenschap in deze traditie in Duitsland. Thich Nhat Hanh weet het Boeddhisme in ogenschijnlijk eenvoudige woorden te ‘vertalen’ naar het alledaagse leven. Mediteren in deze traditie betekent voor mij oefenen om ieder moment  in aandacht te leven, op het pad van liefde en begrip. Na zijn overlijden in januari 2022 wordt de traditie op een prachtige, actuele wijze voortgezet door zijn leerlingen.
Daarnaast neem ik ook deel aan Vipassana en Insight Dialogue retraites. Het langere tijd mediteren in stilte en het ‘samen mediteren’ in de dialogen betekenen voor mij een verdieping van mijn beoefening.

Mijn bronnen van geluk
Ik heb een lange, gelukkige relatie met een liefdevolle levenspartner, drie prachtige, – inmiddels volwassen – kinderen en een levenslustige kleindochter. In relatie met hen ervaar ik telkens weer dat liefdevolle aandacht de basis is van werkelijk geluk.
In mijn dagelijks leven ervaar ik nog zoveel meer bronnen van geluk.  Zo kan ik intens genieten van muziek en zingen, van wandelen in de natuur en van het samenzijn met mijn dierbare familie en vrienden. Maar ook van de sneeuwklokjes die na een lange winter boven de grond komen, van de bloesem in het voorjaar, de prachtige kleuren in de herfst, van de merel die zijn hoogste lied zingt in onze tuin en van de frisse zeelucht als ik over het strand wandel.

Ik stem volmondig in met de uitspraak van Albert Einstein:
“Er zijn slechts twee manieren om je leven te leven: doen alsof niets een wonder is, en doen alsof alles een wonder is. Ik geloof in de laatste manier.”