A moment of self-compassion can change your entire day.
A string of such moments can change the course of your life.
Christopher K. Germer
Inmiddels geef ik geen (zelf)compassietrainingen meer. Omdat in de Stiltemiddagen die ik aanbied veel oefeningen uit deze training aangereikt worden, geef ik hier enige informatie over (zelf)compassie.
Wat is Compassie?
Compassie houdt in: je betrokken voelen bij pijn en lijden van anderen en de wens om dit lijden te verlichten. Zelfcompassie houdt in dat je met een vriendelijke en zorgzame houding met jezelf omgaat, juist bij tegenslag of als je het moeilijk hebt. Maar voor veel is het mensen gemakkelijker om compassievol naar anderen te zijn dan naar zichzelf. Als het tegenzit of als iets mislukt zijn we vaak geneigd om hard en kritisch naar onszelf te reageren. Hierdoor worden het lijden en de pijn die we ervaren juist groter.
Wat houdt de mindful zelfcompassietraining in?
De zelfcompassietraining is ontwikkeld om mindfulness, vriendelijkheid en zorgzaamheid voor jezelf te oefenen, vooral in contact met ongemak en pijn. Dit ongemak kan veroorzaakt worden door omstandigheden van buiten, maar ook door een strenge, te kritische houding tegenover jezelf. Daarom beginnen we in de zelfcompassietraining met het ontwikkelen en versterken van een milde, compassievolle houding naar jezelf. Vandaar uit kunnen we compassie uitbreiden naar anderen.
De oefeningen en meditaties die aangeboden worden zijn gericht op het doen groeien van mildheid, compassie en verbondenheid met jezelf en met anderen. De basis van alle oefeningen is mindfulness, milde open aandacht voor al onze ervaringen.
Met behulp van het werkboek dat je krijgt en downloads van geleide meditaties en oefeningen kun je hier ook in je dagelijks leven mee oefenen.
‘No mud, no lotus’
Thich Nhat Hanh
Kristin Neff, een van de grondleggers van de zelfcompassietraining (Mindful selfcompassion) aan het woord: